top of page
Norske drager

 

Mitt nyeste kunstprosjekt handler om drager. Jeg vil finne min versjon av den norske dragen. Inspirasjonen til dette kommer fra flere kilder – felehoder, vikingenes kunst, stavkirker og gamle bygninger i Numedal.

 

Jeg er fasinert av dragehodene på hardingfelene. Fokuset og interessen til kunstneren som laget fela gjenspeiles i formen og dekoreringen og gir dem et utrolig spenn i personlighet. Noen er skjelmske, noen er sinte, noen er utfordrende og noen er litt forskrekka og slitne og har vært oppe litt for lenge. De er feminine og maskuline, hovmodige og unnselige, stutte og elegante om hverandre.

Bestefaren min Karl Heia er en viktig og varm person i mitt liv. Han var tradisjonsbærer og tok initiativ til å stifte spelemannslaget på Kongsberg. Han spilte hardingfele.

 

Vikingenes dragetro og -frykt er et gjennomgående tema i håndverk fra vikingtiden og jeg beundrer deres nitide og vakre arbeider. Det er spesielt elementer fra Hoen-skatten, Skandinavias største skattefunn fra vikingtiden, jeg skal bruke som inspirasjon i mine drager.

Verkstedet mitt ligger 3 km unna funnstedet for Hoen-skatten og vinduet mitt vender ut mot en haug hvor det er rester etter vikingborg. Jeg bor like ved Hedenstad middelalderkirke hvor det også var vikingbosettinger så dette mitt folks arv.

 

Stavkirkene i Nore og Uvdal er fra 1168 og utsmykket med treskjæringer og malerier av dragemotiver. Det samme gjelder de eldste bygningene i Numedal, blant annet på Kravik gård.

I en del av oppveksten bodde jeg ved Kravik bru i Nore og er døpt og gift i Flesberg stavkirke så jeg føler sterk tilknytning til Numedal og denne arven.

Hardingfeler + Vikinger + Stavkirker = HVA SLAGS KUNST BLIR DET?

 

Det er under utvikling og går sakte framover. Jeg føler sterkt eierskap til dette og gleder meg over hvert lite steg jeg tar nærmere et svar.

Fra Hauk Buens samling av Jon Tjønn-feler

Heddal dragehode 1.jpg
Hoenskatten sverd foto Kulturhistorisk m
Heddal tak 1.jpg
20190708_173006.jpg

Heddal

Oseberg

Laagedalmuseet 1.jpg

Hoenskatten foto Kulturhistorisk Museum UiO

Laagedalsmuseet

bottom of page