top of page
Norske drager

 

Nå jobber jeg med et kunstprosjekt som handler om drager. Jeg leiter etter det særegne med den norske dragen. Inspirasjonen til dette kommer fra stavkirker og gamle bygninger i Numedal, felehoder og vikingkunst. Arbeidstittelen er:

​

NORSKE DRAGER 

Fra Vikingtid til moderne kunst

En skulpturutstilling med røtter i Numedal og Sandsværs

stavkirker og middelalderkunst

​

Første utstilling er estimert til 2026.

 

Det startet med min fasinasjon av dragehodene på hardingfelene. Fokuset og interessen til kunstneren som laget fela gjenspeiles i formen og dekoreringen og gir dem et utrolig spenn i personlighet. Noen er skjelmske, noen er sinte, noen er utfordrende og noen er litt forskrekka og slitne og har vært oppe litt for lenge. De er feminine og maskuline, hovmodige og unnselige, stutte og elegante om hverandre.

Bestefaren min Karl Heia er en viktig og varm person i mitt liv. Han var tradisjonsbærer og tok initiativ til å stifte spelemannslaget på Kongsberg. Han spilte hardingfele.

Ved undersøkelsene til prosjektet fikk jeg høre at det slettes ikke er dragehoder som pryder hardingfelene, men løver. Må innrømme at jeg ble litt skuffa der, men jeg har ikke avskrevet dem helt fra prosjektet enda. Men de henger nå i et tynt værhår..

 

Vikingenes tro på dragenes evne til å beskytte folk mot onde ånder er et gjennomgående tema i håndverk fra vikingtiden og jeg beundrer deres nitide og vakre arbeider. 

Verkstedet mitt i Skotselv ligger 3 km unna funnstedet for Hoen-skatten, Skandinavias største skattefunn fra vikingtiden og vinduet mitt vender ut mot en haug med rester etter en vikingborg. Jeg bor i Sandsvær, like ved Hedenstad middelalderkirke hvor det også var vikingbosettinger. En dna-test  viser jammen at jeg er 98% norsk viking, så dette er min arv, det er mitt folks kultur jeg henter inspirasjonen fra.

 

Stavkirkene i Nore og Uvdal, Flesberg og Rollag er alle utsmykket med treskjæringer og avbildinger av dragemotiver. Det samme gjelder mange av de eldste bygningene i Numedal; på Kravik, Rauland-stua fra Uvdal (på Norsk Folkemuseum) og stabbursportaler fra mange gamle gårder.

I en del av oppveksten bodde jeg ved Kravik bru i Nore og er døpt og gift i Flesberg stavkirke så jeg føler sterk tilknytning til Numedal og denne arven.

​

I Sandsvær og fra Kongsberg-område har jeg funnet drager fra Tuft Stavkirke/Hvittingfoss/KHM, stabbur fra Senning/KHM og flere smykke- og redskapsfunn/KHM.

​

Jeg syntes dette prosjektet er utrolig givende og spennende. Takk til Bjørn Johnsen og Fortidsminneforeningens lokallag og sentralt for positive tilbakemeldinger og støtte. 

​

Jeg gleder meg over hvert eneste steg framover.

​

​

Fra Hauk Buens samling av Jon Tjønn-feler

Flesberg Stavkirke midtportaldrage q.jpg

Flesberg Stavkirke

Uvdal Stavkirke maske q.jpg

Uvdal Stavkirke

Søre Kravik

Mellom Kravik hø portalplanke q_edited.j

Mellom  Kravik

Nore Stavkirke

Laagedalmuseet 1.jpg

Hoenskatten foto Kulturhistorisk Museum UiO

Laagedalsmuseet

Uvdal kirke foto Jon Brun

bottom of page